За керамичните лакове темата е доста обширна, но в общи линии в тях се съдържат също силициеви частици, които изплуват най-отгоре на повърхността при боядисване и там се втвърдяват, като създават тази здравина в няколко микрона, в зависимост от качеството лак и цената му. Керамичните покрития може да си намаже всеки и да си направи керамичен лака, докато керамичният лак е изцяло за бояджийска употреба. С керамичен лак се пръскат по-скъпите коли, а дали са с такъв се познава по кода на боята, ако се съдържат инициалите в кода CC(Ceramiclear), като най-добрите и дори пионери в тази област са PPG.
Здравейте,от много четене за керамичните покрития се обърках много.Искам да поставя керамично покритие но все още съм раздвоен кое и какво ще мога да очаквам от него. Някъде бях чел че керамичните покрития стареят от различните атмосферни влияния и слънцето,дъжда,топлото и студеното му влиаят на издражливоста и най вече на показателя му-блясък и отражение.Незнам до колко това е така но моето притеснение е именно това,че примерно след 2 години забележа че няма този блясък то тогава трябва да го премахна а това си е сложно за начинаещ.Тези керамики като Gyeon Q² CanCoat Spray Coating които издържат до 1 година дори с правилна подръжка,означава че всяка година трябва да се премахва с шлайфане и да се нанася ново ли?Това ми се вижда сложно. Другото което ме обърква е че на мн места пише че керамиката придава несравним блясък а в описанието на Meguiar’s Deep Crystal Coating пише,че неможе да предаде толкова голям блясък като ваксите им. Аз главно го искам заради блясъка и отразителния ефект. И понеже някъде прочетох,че не върху всички керамики може да се слага вакса защото не държи,а аз искам да си използвам глейз сийлант и вакса въпреки керамиката. Спрял съм се на тези 2 керамики и съм раздвоен.Едната е Chemical Guys Carbon Flex C9 Protective Coating а другата Gyeon Q² Syncro Quartz Coating.Описанието на Chemical Guys Carbon Flex C9 най ми харесва но си признавам че малко се повлиях от някой негативи които са написани в някой чуждестранни сайтове и форуми.Разбира се колко са верни незнам.Но незнам кое от тези две покрития ще даде повече от фактора който аз търся а той е колата да изглежда пурцеланена(стъклена). Комбинацията Gyeon Q² Syncro Quartz Coating а после Gyeon Q² Booster добра ли е?Както и върху тях мога ли да си добавям глейз сийлънт и вакса? Gyeon Q² Booster може ли да се добавя върху Chemical Guys Carbon Flex C9 Protective Coating и удачно ли е това? С две думи кое е най доброто което мога да направя за колата си? Извинявам се за многото въпроси но наистина осещам някакво объркване.Ако беше както примерно ваксите,ако не ми хареса нещо ефекта да я премахна и да намажа друга е лесно но това че сложа ли я тази керамика после немога да я махна ме кара да съм по уверен коя да избера. Надявам се да получа съвет за избора си. Благодаря ви!